Πεζοπορικές Διαδρομές

 

 

ΧΙΟΝΙΣΤΡΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
( Χιονίστρα Παραμυθία )

Τρίκαστρο - Σκάλα Τζαβέλαινας (Γλυκή)

Μήκος: περίπου 10 χλμ.
Διάρκεια πεζοπορίας: 4 - 4,5 ώρες
Μετάβαση: Στο χωριό Τρίκαστρο μπορεί να φθάσει κανείς οδικώς είτε από τα Ιωάννινα, ακολουθώντας τον δρόμο που περνά από τα χωριά Δερβίζανα και Σερζιανά, είτε από την Πρέβεζα, μέσω των χωριών Λούρος και Βρυσούλα.

Η διαδρομή από το Τρίκαστρο στη Γλυκή διασχίζει τα Στενά του Αχέροντα σε όλο τους το μήκος. Το μονοπάτι ξεκινά λίγο έξω από το Τρίκαστρο και ακολουθεί παράλληλη πορεία με την ροή του ποταμού με κατάλληλες διαμορφώσεις (σκαλοπάτια και προστατευτικά κιγκλιδώματα) για το πέρασμα των δύσκολων σημείων της διαδρομής.
Το μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού διέρχεται μέσα από δάσος με φιλλύκια και αριές. Αναρριχητικά φυτά (κλιματσίδες, κισσοί) καλύπτουν τους κορμούς των δένδρων, ενώ κυκλάμινα, ίριδες, ανεμώνες, νάρκισσοι αλλά και φτέρες, ασφάκες, και σκυλοκρέμμυδες αναπτύσσονται στον υπόροφο. Ψηλότερα στις πλαγιές φύονται φράξοι, γαύροι, οστριές και βελανιδιές.

Σε απόσταση μιας ώρας από την αρχή της διαδρομής, σε ένα σημείο όπου το μονοπάτι κινείται κοντά στην κοίτη του ποταμού, υπάρχει η μοναδική πηγή με πόσιμο νερό μέσα στο φαράγγι.
Μετά από 2,5 ώρες πορεία, διασταύρωση δεξιά οδηγεί στη γέφυρα Ντάλα και από εκεί στο οροπέδιο του Σουλίου. Συνεχίζοντας ευθεία φθάνουμε στη Σκάλα Τζαβέλαινας, μια τοποθεσία με εντυπωσιακή θέα που αποτελεί και το τέλος του μονοπατιού. Ωστόσο αξίζει τον κόπο μια παράκαμψη δέκα λεπτών έως τη γέφυρα Ντάλα, καθώς είναι ένα από τα πιο ωραία σημεία του φαραγγιού.

Η τελευταία μισή ώρα της διαδρομής, προς τη Σκάλα της Τζαβέλαινας, διέρχεται ανάμεσα από πλούσια θαμνώδη βλάστηση, με μεγάλη ποικιλία ειδών, όπως κουμαριές, κοκκορεβιθιές, αγριελιές και λαδανιές. Ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στις όχθες του ποταμού είναι η παραποτάμια δενδρώδης βλάστηση, όπου κυριαρχούν τα πλατάνια, ενώ απαντούν και διάσπαρτες συστάδες με ιτιές.
Η ίδια διαδρομή μπορεί να γίνει και μέσα από την κοίτη του ποταμού, αλλά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον χειμώνα τα νερά του ποταμού είναι πολύ ορμητικά και το εγχείρημα επικίνδυνο. Η διάρκεια της διάσχισης των Στενών μέσα από το νερό, εκτιμάται σε έξι με οκτώ ώρες.

Σκάλα Τζαβέλαινας - Γέφυρα Ντάλα- Οροπέδιο Σουλίου (Σαμονίβα)

σκαλα τζαβελενας
 Σκάλα Τζαβέλενας


Διάρκεια πεζοπορίας: 1,5 - 2 ώρες
Μετάβαση: Η Γλυκή απέχει 60 χλμ. από την Πρέβεζα, 40 χλμ. από την Ηγουμενίτσα και 140 χλμ. από τα Ιωάννινα.

Η διαδρομή αυτή ξεκινά έξω από τη Γλυκή από τη θέση Σκάλα Τζαβέλαινας. Αρχικά κινείται στο ίδιο μονοπάτι με αυτό της διαδρομής Τρίκαστρο - Γλυκή, έως τη διασταύρωση όπου το μονοπάτι αριστερά οδηγεί στο οροπέδιο του Σουλίου, ενώ το μονοπάτι δεξιά στο Τρίκαστρο.

Κουμαριές, πουρνάρια, ασπάλαθοι, λαδανιές, αγριελιές, φιλλύκια κ.ά. είδη φύονται στις πλαγιές των βουνών γύρω από τη Γλυκή, ενώ κοντά στην κοίτη του ποταμού κυριαρχούν τα πλατάνια και διάσπαρτες συστάδες με ιτιές.
Κοντά στη Σκάλα της Τζαβέλαινας, το ποτάμι κυλά ανάμεσα από ψηλούς κατακόρυφους βράχους. Ψηλότερα στις πλαγιές απαντούν φράξοι, γαύροι, οστριές και κατά τόπους βελανιδιές. Δέκα λεπτά μετά τη διασταύρωση το μονοπάτι περνά από δύο γέφυρες, στο σημείο όπου το Τσαγγαριώτικο ρέμα ενώνεται με τον Αχέροντα. Η δεύτερη από αυτές είναι μια παραδοσιακή τοξωτή γέφυρα, γνωστή ως γέφυρα Ντάλα. Μεγάλα πλατάνια φύονται κατά μήκος της κοίτης του ποταμού, ενώ διασώζονται τα ερείπια ενός παλιού νερόμυλου.
Καθώς το μονοπάτι ανηφορίζει προς το οροπέδιο, η παρόχθια βλάστηση παραχωρεί τη θέση της σε ασφάκες, πουρνάρια και άλλα είδη των μεσογειακών θαμνότοπων. Σε αρκετά σημεία απαντά αποκλειστικά χαμηλή βλάστηση με ρίγανη, θυμάρι και ασφάκα. Η δενδρώδης βλάστηση είναι αραιή, αποτελούμενη από φιλλύκια και βελανιδιές. Μόνο σε ένα σημείο της διαδρομής, περίπου 15 λεπτά πριν από τη Σαμονίβα, το μονοπάτι διασχίζει πυκνό δάσος με πλατάνια, φιλλύκια και αριές.

Το μονοπάτι καταλήγει στο Χωριό Σαμονίβα, το πρώτο από τα Σουλιωτοχώρια. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το κάστρο της Κιάφας, από το οποίο οι Σουλιώτες έλεγχαν τα περάσματα προς τα χωριά τους.

Αλλα ενδιαφέροντα ιστορικά μέρη στο οροπέδιο του Σουλίου είναι το μοναστήρι στο Κούγκι, τα αναπαλαιωμένα σπίτια οπλαρχηγών (όπως του Τζαβέλα και του Μπότσαρη), τα παραδοσιακά πηγάδια του οροπεδίου κλπ. Το τοπίο γύρω από τα χωριά του Σουλίου είναι σχετικά υποβαθμισμένο, χωρίς βλάστηση και μπορεί να παρατηρήσει κανείς σποραδικά ορισμένα φρύγανα.

Η συγκεκριμένη διαδρομή μπορεί να πραγματοποιηθεί και αντίστροφα. Στο Σούλι μπορεί να φθάσει κανείς ακολουθώντας με αυτοκίνητο τον επαρχιακό δρόμο Γλυκής-Σουλίου (περίπου 25 λεπτά) και αφού επισκεφθεί τα ιστορικά αξιοθέατα του οροπεδίου, ξεκινά την πεζοπορία από τη Σαμονίβα προς τη Γλυκή.
 

Σκάλα τζαβελενας
 ( Σκάλα Τζαβέλενας )

Μικρές διαδρομές από τη Γλυκή στα Στενά


Στην περιοχή της εξόδου του Αχέροντα από τα Στενά, υπάρχει η δυνατότητα μικρών περιπάτων, οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Κέντρο Πληροφόρησης - Σκάλα Τζαβέλαινας - Σπηλιά του Δράκου

Μία κατάλληλη για μικρούς περιπάτους διαδρομή, είναι αυτή από το Κέντρο Πληροφόρησης της Γλυκής έως τη Σκάλα της Τζαβέλαινας. Στη Σκάλα Τζαβέλαινας μονοπάτι κατηφορίζει στην καλυμμένη από πλούσια θαμνώδη βλάστηση πλαγιά μέχρι την όχθη του ποταμού. Περνώντας μέσα από τα ρηχά, στο συγκεκριμένο σημείο, νερά του ποταμού στην άλλη όχθη βρίσκεται η Σπηλιά του Δράκου (ή Σπηλιά του Στοιχειού, όπως ονομάζεται).
Πρόκειται για σπηλιά από την οποία αναβλύζουν πηγές που τροφοδοτούν τον Αχέροντα. Στη συνέχεια, με πεζοπορία δεκάλεπτης διάρκειας κατά μήκος της όχθης του ποταμού, μέσα από δάσος με πλατάνια, αναρριχώμενα και φτέρες, επιστρέφει κανείς στο Κέντρο Πληροφόρησης.
 

Σκάλα Τζαβέλαινας - Γέφυρα Ντάλα

Γέφυρα ντάλα
 Γέφυρα Ντάλα


Η γέφυρα Ντάλα απέχει περίπου μισή ώρα από τη Σκάλα Τζαβέλαινας. Είναι ένα εύκολο τμήμα της διαδρομής, το οποίο προσφέρει πολύ όμορφες εικόνες από το φαράγγι, καθώς το δάσος με αριές και φιλλύκια διαδέχεται τη θαμνώδη βλάστηση.
Στη γέφυρα Ντάλα φύεται πλούσια παρόχθια βλάστηση ενώ ο ποταμός κυλάει με ορμή ανάμεσα στα κατάλευκα ασβεστολιθικά πετρώματα της κοίτης. Η διαδρομή μπορεί να γίνει εύκολα και μέσα από το νερό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Διαδρομή: Γλυκή - Συκιά (Σερζιανά)

Με τη διαδρομή αυτή συνδέεται το χωριό Γλυκή με τον κάμπο των Σερζιανών. Η διαδρομή διασχίζει ένα κατάφυτο περιβάλλον, πάνω από τη δυτική όχθη του Αχέροντα.

Το μονοπάτι "ανεβοκατεβαίνει" στις απότομες πλαγιές που βρίσκονται δυτικά από το ποτάμι. Λίγο πριν το τέλος της διαδρομής, αξίζει να οδηγηθείτε αριστερά για να επισκεφθείτε τον ποταμό Αχέροντα και τις Πύλες του Αδη.

Και αυτή η διαδρομή έχει το "πρόβλημα" της επιστροφής στο χωριό Γλυκή απ' όπου έχετε ξεκινήσει. Αν δεν υπάρχει κάποιος από την παρέα σας να σας μεταφέρει θα πρέπει να συνεννοηθείτε με ένα ταξί να σας παραλάβει.Η διαδρομή ακολουθεί τα πρανή πάνω από τον Αχέροντα που τον έχει αριστερά του. Μετά από 1,5 χλμ. φτάνετε σε διασταύρωση απ' όπου ακολουθείτε δεξιά το μονοπάτι που ανηφορίζει. Το μονοπάτι είναι ευκρινές με συνεχή σκαμπανεβάσματα και μετά από 9,5 χλμ. σας βγάζει σε χωματόδρομο που τον ακολουθείτε στις διασταυρώσεις. Δύο φορές αριστερά και βγαίνετε στην άσφαλτο (Συκιά - Βρυσούλα)

Κορυφογραμμής Λαμπανίτσας

Η οδοιπορική μας αυτή πορεία άρχισε από τη διακλάδωση του επαρχιακού δρόμου Παραμυθιάς – Βροσίνας, με τον δρόμο προς το χωριό Ελαταριά (πρώην Λαμπανίτσα). Το σημείο αυτό βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Σαλονίκη και από εκεί ξεκίνησε η ορειβατική μας διαδρομή.
Αρχικά τα πρώτα 3 περίπου χιλιόμετρα έγιναν πάνω στον ασφαλτόδρομο που οδηγεί στην Ελαταριά. Ύστερα από περπάτημα σχεδόν 45 λεπτών συναντήσαμε στο αριστερό μας χέρι μια βρύση και πίσω από αυτή είδαμε το μονοπάτι που ανεβαίνει στο βουνό και τη κορυφή της «Χιονίστρας», το οποίο και ακολουθήσαμε.

Το μονοπάτι αυτό είναι αρκετά ευδιάκριτο και με σχετικά καλή σήμανση αφού δυο χρόνια πριν τα μέλη του συλλόγου που είχαν επισκεφτεί τη περιοχή, φρόντισαν να καθαρίσουν και να σηματοδοτήσουν το πέρασμα. Η ανηφορική πορεία μας είχε ως πρώτο της στόχο τη βάση της κορυφής της Χιονίστρας (1644 μ.).
Φτάνοντας εκεί η ομάδα μας χωρίστηκε σε δυο τμήματα με το πρώτο να θέτει ως στόχο του την ανάβαση στη κορυφή και το δεύτερο τη διάσχιση της κορυφογραμμής της Λαμπανίτσας. Εμείς ακολουθήσαμε τη δεύτερη ομάδα.

Από τη βάση της κορυφής αρχικά κατεβήκαμε τη πλαγιά που οδηγεί προς τις πηγές που βρίσκονται στο «λιβάδι της Λαμπανίτσας». Φτάνοντας στις πηγές συναντήσαμε τον χωματόδρομο και στρίψαμε αριστερά ακολουθώντας τον ως το σημείο που βρίσκονται οι «κεραίες».
Από εκεί τη κορυφή του υψώματος στο οποίο βρίσκονται τοποθετημένες οι κεραίες των εταιριών κινητής τηλεφωνίας αρχίζει η κορυφογραμμή της Λαμπανίτσας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά υψωμάτων, περίπου στα 1 400 μέτρα, που διαδοχικά το ένα μετά το άλλο παρουσιάζονται μπροστά μας.
Το έδαφος της περιοχής από τις κεραίες και μετά είναι αρκετά σκληρό, το πέρασμα ασαφή και ουσιαστικά κινηθήκαμε επιλέγοντας ο καθένας το πιο προσιτό κατά τη γνώμη του σημείο, βαδίζοντας κυρίως πάνω στην κορυφογραμμή.

Από τη στιγμή που αφήσαμε τις κεραίες και αρχίσαμε τη διάσχιση της κορυφογραμμή το βλέμμα όλων επικεντρώθηκε στη θαυμάσια θέα της περιοχής. Αριστερά μας απλώνεται η Θεσπρωτία με το μάτι μας φτάνει ως το Ιόνιο και την Κέρκυρα ενώ από την απέναντι πλευρά βλέπουμε τη καρδιά της Ηπειρώτικης γης με όλους σχεδόν τους ορεινούς όγκους της να ορθώνονται μπροστά μας. Η εντυπωσιακή θέα δεν είναι ορατή μόνο από ένα σημείο αλλά απ’ όλο το μήκος της κορυφογραμμής.

Αγ Αρσένιος
 Σπήλαιο Αγ Αρσενίου

Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε6
Στην Παραμυθιά μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε6 για πεζοπορία σε μονοπάτια και δασικούς δρόμους. Το μονοπάτι διασχίζει την Παραμυθιά και την οροσειρά Γκορίλα, δίνοντας σε όλους την δυνατότητα να θαυμάσουν την ομορφιά ενός διεθνώς αναγνωρισμένου μονοπατιού. Αρχή του είναι η πρωτεύουσα του νόμου, η Ηγουμενίτσα και, όσο αφορά την Ήπειρο, καταλήγει στην Δωδώνη του νόμου Ιωαννίνων. Εξερεύνηση περιοχών με πυκνά δάση και ξεχασμένα χωριουδάκια.

Μονοπάτι Γκορίλα - Αγίου Αρσένίου                                                                                                                  Σε υψόμετρο 1.658μ., ο Γκορίλας είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Θεσπρωτίας. Μπορεί κανείς να τον επισκεφθεί από την πλευρά της Παραμυθιάς αλλά και από την Αγία Κυριακή. Από την Παραμυθιά, μπορείτε να επιλέξετε την διαδρομή είτε μέσα από την πόλη της Παραμυθιάς είτε από την περιοχή του Κάστρου της Ελέας. Από σηματοδοτημένο μονοπάτι φτάνει κανείς στην σπηλιά του Αγίου Αρσένη. Στο εσωτερικό της σπηλιάς υπάρχει μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην μνήμη του Αγίιου. Το συγκεκριμένο χρησιμοποιείται και ως σημείο κατασκήνωσης και προσφέρει θέα σε όλο τον κάμπο της Παραμυθιάς. Στο δεύτερο μισό της διαδρομής, περνάτε από το σημείο απογείωσης των αεροπτεριστών παραπέντε του Αεραθλητικού συλλόγου Παραμυθιάς. Επιλέγοντας την εναλλακτική διαδρομή εκμεταλλεύεστε την γνωριμία με την περιοχή της αρχαίας Ελέας και του Κάστρου που διασώζεται έως και σήμερα.

Μονοπάτη Αγ Αρσενίου
 Μονοπάτη Αγ Αρσενίου

 

      Δήμος Δωδώνης

Διαδρομή από προφ. Ηλία Βαργιάδων για κορυφή 1974 μ.

Η διαδρομή αρχίζει από το εκκλησάκι του προ. Ηλία υψ 900μ. 3χλμ. Περίπου από το χωριό Βαργιάδες που βρίσκεται σε (υψ760 μ.) 35χλμ. από τα Γιάννενα. Επί τουρκοκρατίας ήταν θέση επίκαιρη προς το Σούλι. Ο Αλή Πασάς είχε εκεί ανάκτορο, μόνιμη φρουρά και φρούριο που το κατέλαβαν οι Σουλιώτες στις 7 Δεκεμβρίου 1820, ένα από τα πρώτα επαναστατικά επεισόδια. Το μονοπάτι έχει βορινή κατεύθυνση είναι ανηφορικό και σε αρκετά σημεία κόβεται από τον χωματόδρομο που οδηγεί στον κάμπο, όπου φτάνουμε σε 40 λεπτά περίπου. Από εκεί στρίβουμε λίγο αριστερά και σε 10 λεπτά συναντάμε την βρύση που βρίσκεται στο τέλος της μεγάλης λάκκας. Από εκεί συνεχίζουμε με μεγάλη κλίση και σε 1:30 ώρα περίπου φτάνουμε στον αυχένα αριστερά από το Σέλωμα. Από εκεί στρίβει δεξιά ανηφορικά και φτάνουμε στη κορυφή σε 20 λεπτά περίπου. Συνολική πορεία 3 ώρες περίπου.

Διαδρομή από Λίππα για κορυφή.

Μια άγνωστη διαδρομή είναι αυτή που αρχίζει από το χωριό Λιππα υψ. 840μ., 50χλμ ΝΔ από τα Γιάννενα. Έχει βορινή κατεύθυνση, περνά κάτω από την πλαγιά και στρίβει αριστερά στις περιοχές Ρέντα και Σγάρα και συναντά την Αγ. Τριάδα υψ.750μ. σε 60 λεπτά περίπου. Από εκεί συνεχίζει όλο ανατολικά περνά από την περιοχή Γκούβες, στο βλαχοβούνι δεξιά, ανηφορικά από όπου βγαίνει στο Λάκκο στα παλιά καλύβια των Πουλιατών. Εκεί υπάρχει πηγή με νερό σε 2 ώρες περίπου. Από εκεί συνεχίζουμε ανατολικά και ανηφορικά και σε αλλά 40 λεπτά περίπου φτάνουμε στην κορυφή υψ.1974μ. Το μονοπάτι πλέον δεν περπατιέται και έχει χαθεί σε πολλά σημεία. Συνολική πορεία 4 με 4,5 ώρες περίπου.

Διαδρομή από Πλατανιά για κορυφή υψ. 1974μ.

Η διαδρομή αρχίζει από το χωριό Πλατανιά υψ. 780μ. παλιά ονομασία Τσερίτσανα (ονομαστά για την βρύση τους) 46χλμ. ΝΔ από τα Γιάννενα. Το μονοπάτι έχει βορινή κατεύθυνση, είναι ανηφορικό, περνά αριστερά από το Μέγα Λιθάρι ώσπου βγαίνει στο Χάλασμα σε 1ώρα και 20 λεπτά περίπου. Από εκεί συνεχίζει ανατολικά περνά από του Στέφου, Αβζιές, Κονταλέξη, και φτάνει αριστερά κάτω από το Σέλωμα (κατά τον πόλεμο 1912, 1913 στην θέση Τσουγκί οι γυναίκες του χωριού μετέφεραν στην πλάτη τους 2 ορειβατικά κανόνια του Ε.Σ. τα οποία έβαλαν κατά της Μανολιάσας και του Αγ. Νικολάου συμβάλλονταςμε αυτό τον τρόπο στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων). Συνεχίζει στα καλύβια των Πουλιατών σε άλλη 1,5 ώρα περίπου και από εκεί ανηφορικά στην κορυφή σε άλλα 40 λεπτά περίπου. Συνολική πορεία 4 ώρες περίπου .

Διαδρομή από Δωδώνη,Παναγιά, Κορυφή Μπέλου υψ.1820μ. και ομώνυμη υψ. 1974μ.

Η διαδρομή αυτή είναι από τις ωραιότερες. Αρχίζει από το χωριό Δωδώνη υψ. 730μ.(παλιά ονομασία έως το 1982 Τσαρκοβίτσα ) 2χλμ ΝΔ από τα Γιάννενα. Έχει ΝΔ κατεύθυνση, περνά μέσα από το καταπράσινο δάσος φτάνει στο εκκλησάκι της Παναγιάς και σε 50 λεπτά περίπου περνά από τις πηγές που βρίσκονται μια αριστερά και μια δεξιά. Από εκεί συνεχίζει αριστερά και ανηφορικά στη θέση Μιτσικώστα όπου υπάρχει μια καλύβα. Περνά από το οροπέδιο Μπαλτενέση κάτω από την κορυφή Μπέλου υψ. 1820μ. και συναντά το μονοπάτι που έρχεται από τους Μελιγγούς αριστερά από τον Προ. Ηλία σε 2,5 ώρες περίπου. Από εκεί συνεχίζουμε νότια για την κορυφή σε μια μεγάλη και επίμονη ανηφόρα όπου φτάνουμε μετά από 1,5 ώρα. Συνολική πορεία 5 ώρες περίπου.