Παραλίες

Μικρή Αμμος
 ( Μικρή Άμμος )

 

Βουτιές στην εξωτική ακτογραμμή του Ιονίου!

Αν και στο μεγαλύτερο τμήμα της η Θεσπρωτία είναι ορεινή, στα 60 χλμ. της δαντελωτής ακτογραμμής της, που εκτείνεται από τη Σαγιάδα στο βορρά μέχρι την Πάργα στο νότο, «φιλοξενεί» μερικές από τις πλέον εξωτικές και εντυπωσιακότερες παραλίες της Ελλάδας, που θα σας κόψουν την ανάσα! Τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου πελάγους, που βρέχουν κατά μήκος ολόκληρη τη δυτική πλευρά της, δημιουργούν ατελείωτες αμμουδερές παραλίες, γραφικούς μικρούς όρμους και λιμανάκια, που περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Τι θα λέγατε να τις γνωρίσουμε από κοντά για να διαλέξουμε που θα βουτήξουμε φέτος το καλοκαίρι;

Το βέβαιο είναι ότι εδώ θα βρείτε παραλίες για κάθε γούστο, καθώς η Θεσπρωτία διαθέτει παραλίες με ψιλή άμμο ή με βότσαλο, αλλά και βραχώδεις ακτές, ενώ υπάρχουν κοσμοπολίτικες πλήρως οργανωμένες παραλίες, αλλά και λιγότερο κοσμικές, σχεδόν ερημικές για όσους από εσάς επιζητάτε απομόνωση. Όποια παραλία κι αν διαλέξετε, το σίγουρο είναι ότι θα χαρείτε το μπάνιο σας σε διάφανα, πεντακάθαρα νερά, στα εξωτικά

Παραλίες στη Σαγιάδα

Στροβίλι Απέχει 4 χλμ. από την Σαγιάδα και είναι η βορειότερη πριν από τα σύνορα του νομού. Ήσυχη παραλία σε μικρό κόλπο, με καθαρά καταγάλανα νερά, άσπρα βότσαλα και άμμο. Οι πράσινοι, κατάφυτοι λόφοι, που αγκαλιάζουν την αμμουδιά, θα σας μαγέψουν.

Κεραμίδι θα τη βρείτε στα 3 χλμ. από την Σαγιάδα. Μικρή σε πλάτος, ήσυχη με άσπρα βότσαλα και καθάρια γαλάζια νερά. Το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο της βλάστησης που την περιβάλλει δημιουργούν μαγευτική εικόνα. Οργανωμένη παραλία, προσφέρει δυνατότητα φαγητού, καφέ και ποτού!

Παραλίες στην Ηγουμενίτσα

Δρέπανο Εκτείνεται στη χερσόνησο του Δρεπάνου, μόλις 5 χλμ. από την πόλη. Έχει μήκος 7 χλμ., άσπρη ψιλή άμμο, καθαρά, ρηχά νερά και ευκαλύπτους κατά μήκος της. Διαθέτει κάμπινγκ, ταβέρνες, καφέ και δυνατότητα θαλάσσιων σπορ.

Παραλίες στα Σύβοτα και την Πλαταριά

Κόκκινος Βράχος Απέχει 2,5 χλμ από την Πλαταριά και βρίσκεται στο δρόμο προς την Ηγουμενίτσα. Μικρή, ήσυχη παραλία, χωρισμένη σε δύο τμήματα, με άσπρα βότσαλα και γαλάζια καθάρια νερά.

Καλάμι Βρίσκεται στα 4 χλμ από την Πλαταριά, επίσης στο δρόμο προς την Ηγουμενίτσα. Μικρή παραλία, με άσπρα βότσαλα, καθαρά νερά και πράσινη βλάστηση που την αγκαλιάζει. Διαθέτει ταβέρνα και κάμπινγκ.

Ναυτίλος Απέχει 2 χλμ από την Πλαταριά και βρίσκεται στο δρόμο προς τα Σύβοτα. Διαθέτει άσπρα βότσαλα και καθαρά καταγάλανα νερά. Δίπλα στην αμμουδιά υπάρχει κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνα.

Μέγα Άμμος Βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ από το χωριό των Συβότων, στο δρόμο προς την Πέρδικα. Απάνεμη παραλία, με άσπρα βότσαλα και καθαρά γαλαζοπράσινα νερά. Τα χρώματα της θάλασσας σε συνδυασμό με το πράσινο της φύσης, που περιβάλει την αμμουδιά, διαμορφώνουν ένα υπέροχο τοπίο. Είναι οργανωμένη, διαθέτει ταβέρνα, καφέ και οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ απλά θα την λατρέψετε!

Μπακόλα Βρίσκεται δίπλα στην παραλία Μέγα Άμμος, στο δρόμο προς την Πέρδικα. Μικρότερη παραλία από την Μέγα Άμμο, όπως δηλώνει και το όνομα της, με τα ίδια όμως χαρακτηριστικά, καθαρά, γαλαζοπράσινα νερά και άσπρα βότσαλα. Η έκταση πίσω από την αμμουδιά καλύπτεται με ελαιόδεντρα.

Πισίνα Βρίσκεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Συβότων, συγκεκριμένα στο νησάκι Μαυρονόμος. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με καΐκι. Όμορφη παραλία με άσπρη άμμο και βότσαλα, βαθειά μπλε νερά και πυκνή πράσινη βλάστηση να την αγκαλιάζει. Ένα γαλήνιο και ειδυλλιακό τοπίο που θα χαραχτεί στη μνήμη σας για πάντα.

Μπέλλα Βράκα Μαγευτική παραλία που βρίσκεται, επίσης, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Συβότων, στο νησάκι Μουρτεμένο και ανήκει σε εκείνες που πρέπει να επισκεφτεί κανείς οπωσδήποτε μια φορά στη ζωή του. Το γεγονός ότι βρίσκεται σε νησί δεν πρέπει να το θεωρήσετε εμπόδιο, καθώς μπορείτε να διασχίσετε τα ρηχά νερά και να φτάσετε με τα πόδια. Είναι μικρή παραλία, με άσπρη άμμο και καθαρά καταγάλανα νερά και βλάστηση που περιβάλλει την αμμουδιά. Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα, αφού εδώ δε θα βρείτε κάτι για να φάτε ή να ξεδιψάσετε.

Ζάβια Απέχει περίπου 700 μ. από το χωριό των Συβότων και βρίσκεται στο δρόμο προς την Πέρδικα. Μικρή απάνεμη και ήσυχη παραλία, με άσπρα βότσαλα και καθαρά γαλανά νερά, είναι τόπος γαλήνης και ηρεμίας. Δίπλα στην αμμουδιά, βρίσκεται ένας μικρός ελαιώνας.

Ζέρη Βορειοδυτικά από τα Σύβοτα, είναι μικρή παραλία, ωστόσο απάνεμη, με ρηχά και πεντακάθαρα νερά και ψιλή άμμο. Διαθέτει ταβέρνα και καφέ.

Γαλλικός Μόλος Βρίσκεται στο χωριό των Συβότων. Πρόκειται για παραλία με άσπρα βότσαλα και άμμο, καθαρά γαλανά νερά και πράσινη βλάστηση που την αγκαλιάζει. Διαθέτει κάμπινγκ, ταβέρνες, καφέ και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Καραβοστάση
 ( Καραβοστάση )

 

Παραλίες στην Πέρδικα

Αγία Παρασκευή Απέχει 9 χλμ. από το χωριό της Πέρδικας και βρίσκεται στον δρόμο προς τα Σύβοτα. Γραφική και γαλήνια, με χοντρή άμμο και βότσαλα, καθαρά κρυστάλλινα και βαθιά νερά, προσφέρει εικόνες «καρτποσταλικής» ομορφιάς, καθώς την περιβάλλουν ελαιόδεντρα, ενώ μπροστά της υπάρχει το καταπράσινο νησάκι της Αγίας Παρασκευής, όπου μπορείτε να φτάσετε κολυμπώντας. Διαθέτει καφέ και μπαρ.

Αρίλλας Απέχει 5,6 χλμ. από το χωριό της Πέρδικας. Πρόκειται για μεγάλη παραλία με σκούρα ψιλή άμμο και πολύ ρηχά νερά, ενώ η βλάστηση που εκτείνεται πίσω από την αμμουδιά είναι μαγευτική. Διαθέτει λιμανάκι, απ’ όπου πραγματοποιούνται ακτοπλοϊκά δρομολόγια για τα νησιά Κέρκυρα και Παξοί, ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Καραβοστάσι Από τις διασημότερες παραλίες της περιοχής, είναι μεγάλη, με χοντρή άσπρη άμμο, καταγάλανα, καθάρια και σχετικά βαθειά νερά. Οι πράσινοι λόφοι, που βρίσκονται στις δύο άκρες της παραλίας, συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία ενός αληθινά μαγευτικού τοπίου. Διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχειακά συγκροτήματα και ταβέρνες. Θα τη συναντήσετε 7 χλμ. από το χωριό της Πέρδικας.

Σταυρολιμένας Βρίσκεται ανάμεσα στις παραλίες Καραβοστάσι και Αρίλλα και είναι μια γραφική, μικρή και ήσυχη παραλία. Έχει γαλανά και ολοκάθαρα νερά, άσπρα βότσαλα και βρίσκεται δίπλα σε ελαιώνα, συνδυάζοντας πανέμορφα το γαλάζιο με το πράσινο.

Πράπα Μάλι Πρόκειται για την πιο νότια παραλία της Πέρδικας. Βρίσκεται πίσω από το Δυμόκαστρο και είναι ιδανική αν σας αρέσει η ηρεμία ή θέλετε απλά να «ξεφύγετε». Στα χαρακτηριστικά της, σημειώστε την ψιλή άμμο και τα ρηχά νερά.

Σοφάς Θα τη συναντήσετε στα 5 χλμ, από την Πέρδικα, στο δρόμο προς τα Σύβοτα. Παραλία ήσυχη, με καθαρά νερά, χοντρή άμμο και βότσαλα. Πίσω από την αμμουδιά, ελαιόδεντρα. Διαθέτει ταβέρνα και κάμπινγκ.

Μέγα Ντράφι Απέχει 10 χλμ. από το χωριό της Πέρδικας και βρίσκεται στο δρόμο προς τα Σύβοτα. Μικρή ήσυχη παραλία, χωρισμένη σε δύο μέρη από βραχώδη λόφο, με καθαρά καταγάλανα νερά, άσπρα βότσαλα και άμμο. Βρίσκεται στην αγκαλιά πράσινων βράχων, προσφέροντας ένα γαλήνιο τοπίο.

 

Oι παραλίες του Νομού Πρέβεζας εκτείνονται σε μήκος 60 χιλιομέτρων. Όρμοι, χερσόνησοι, κόλποι, αμμουδιές και βράχια εναλλάσσονται αρμονικά. Δάση από πεύκα που φτάνουν μέχρι στις φιλόξενες παραλίες, δημιουργούν το ιδανικό δίπολο ήλιος - σκιά. Αμόλυντες από την ανθρώπινη παρέμβαση είναι έτοιμες να δεχθούν τους καλοκαιρινούς επισκέπτες εμπνέοντας το σεβασμό στην διατήρηση αυτού του μεγαλειώδους φυσικού περιβάλλοντος.

Το Μονολίθι, 10 περίπου χιλιόμετρα έξω από την Πρέβεζα, είναι η χρυσαφένια αμμουδιά του εκτείνεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, στο ιλιγγιώδες μήκος των εικοσιπέντε συνεχόμενων χιλιομέτρων. Κορνιζάρεται, δε, από ένα καταπράσινο δάσος από τη μια και τα βαθιά, κρυστάλλινα και παγωμένα νερά του Ιονίου από την άλλη. Είναι η αγαπημένη ηπειρώτικη παραλία των ιστοριοδιφών, λόγω εγγύτητας στην καταπληκτική Νικόπολη του Οκταβιανού Αύγουστου. Και έχει, βέβαια, χώρο τόσο για τους λάτρεις της οργάνωσης όσο και για τους φίλους της απομόνωσης, που θέλουν να απλώσουν μόνο την πετσέτα τους στην άμμο.

Η παραλία Λυγιά είναι ένα σύνολο από μικρούς ορμίσκους που περιλαμβάνουν αμμουδερές παραλίες, βραχώδεις παραλίες, αλλά και ένα μικρό προστατευμένο λιμανάκι Η παραλία της Λυγιάς βρίσκεται στην συνέχεια της τεράστιας παραλίας Βράχου -Λούτσας και μπορεί να σας προσφέρει μεγαλύτερη ησυχία και απομόνωση καθώς δεν είναι τόσο οργανωμένη.

Λουτσα
( Λούτσα - Βράχος )

Η παραλία της Λούτσας και του Βράχου ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα ακριβά στολίδια, που απαρτίζουν τα 60 ολόκληρα χιλιόμετρα ακτογραμμής, με τις καταπληκτικές αμμουδερές παραλίες, της Πρέβεζας. Με μέτωπο το καταγάλανο Ιόνιο και «πλάτη» τον καταπράσινο λόφο που τις σκιάζει οι παραλίες της Λούτσας και του Βράχου, ενωμένες αλλά ταυτόχρονα και με ευδιάκριτα «σύνορα», απλώνονται σε έξι! ατέλειωτα χιλιόμετρα χρυσαφένιας αμμουδιάς.

Οι υποδομές είναι εξαιρετικές για τους παραθεριστές, καθώς λειτουργεί ένα super market, αρκετά mini market, εστιατόρια, ταβερνάκια και καφετέριες.

Η θάλασσα είναι κρυστάλλινη και καταγάλανη αλλά όχι ιδιαίτερα ρηχή, κι αν και τον περισσότερο καιρό είναι ζεστή και ήρεμη υπάρχουν κάποιες περίοδοι, συνήθως μέσα Ιουνίου και αρχές ή μέσα Ιουλίου, που τα κύματα απευθύνονται μόνο στους πολύ τολμηρούς ενώ το νερό έχει μετατραπεί σε παγάκια και γι’ ευθύνονται τα ρεύματα από την Αδριατική. Αλλά το φαινόμενο αυτό κρατά πολύ λίγες μέρες και μετά τόσο η θερμοκρασία του νερού όσο και η κατάστασης της θάλασσας επανέρχονται στο φυσιολογικό τους.

Η Λούτσα και ο Βράχος είναι τα ιδανικά μέρη για να απολαύσεις την ανατολή του ήλιου, της σελήνης και κυρίως τη δύση. Είτε μέσα στη θάλασσα, που τα νερά της έχουν γίνει μπρούτζινα είτε από την αμμουδιά θα μαγευτείς από το θέαμα, καθώς θα βλέπεις τον ήλιο να βυθίζεται σιγά σιγά και να χάνεται στο Ιόνιο.

Η περιοχή της Αμμουδιάς και του Αχέροντα προσφέρεται ιδιαίτερα για τουρισμό συνδυάζοντας καθαρή θάλασσα, όμορφες παραλίες, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Εναλλακτικές διαδρομές στο εσωτερικό, πεζοπορία στα στενά του ποταμού, διαδρομές με πλοιάρια στον Αχέροντα. Οι ημερήσιες εκδρομές στην Πρέβεζα, Πάργα, Παξούς, Κέρκυρα, στα Γιάννενα κ.λ.π. δίνουν στον επισκέπτη δυνατότητα για ενδιαφέρουσα παραμονή. Ο ποταμός Αχέροντας, με τον υγροβιότοπο των εκβολών του και τα στενά που διασχίζει αποτελούν ένα σημαντικό οικοσύστημα, επίσημα χαρακτηρισμένο σαν "περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους"

Αλωνακι( Αλωνάκι )

Αλωνάκι αυτό το μικρό ορμίσκο είναι μία από τις πιο όμορφες και γραφικές παραλίες της περιοχής της Πρέβεζας. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Αμμουδιά, προσβάσιμο μέσω χωματόδρομος.

Αλωνάκι έχει άμμο και βότσαλα γύρω από την ακτή, και ο πυθμένας της θάλασσας είναι αρκετά βραχώδης, αλλά η φανταστική μπλε και πράσινο χρώμα του νερού αντισταθμίζει αυτό. Δεν υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά εποχιακή καντίνα λειτουργεί στην παραλία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και προσφέρει σάντουιτς και ποτά. Αλωνάκι είναι κατάλληλο για κολύμβηση με αναπνευστήρα, καθώς περιβάλλεται από μικρά και μεγάλα βράχια, και ένα μικρό νησάκι ακριβώς μπροστά από την παραλία. Η άμμος είναι ψηλή. Ομπρέλες και ξαπλώστρες δεν προσφέρονται εδώ, αλλά υπάρχει ντους και καμπίνα για να αλλάξετε το μαγιό σας. Για νερό και καφεδάκι δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί η καντίνα είναι μόνο μερικά σκαλιά πιο πάνω από την αμμουδιά. Δεν νομίζω όμως ότι θα 'ρθετε εδώ μόνο για το κολύμπι, αλλά περισσότερο για το φυσικό τοπίο με τα πεύκα και τη σκιά τους και την άγρια ομορφιά της παραλίας.
Σκαλα

                                                   ( Σκάλα )

 
Σκάλα  βρίσkεται ανάμεσα στις παραλίες Αλωνάкι kαι Όρμoς Οδυσσέα. Φτάσαμε. Ηρεμία και γαλήνη! Γκρίζα ψιλή άμμος, αυτή που κολλάει πάνω στο δέρμα, ομαλός βυθός, ρηχά νερά και μερικά ξεραμένα φύκια ανακατεμένα με ξερά φύλλα δέντρων στο πίσω μέρος της παραλίας που δεν ενοχλούν κανέναν. Πιο μέσα στη θάλασσα είναι συνηθισμένο φαινόμενο εδώ να δείτε κάποια αραγμένα ιστιοφόρα και άλλα πλοιάρια. Φαίνεται ότι είναι αγαπημένος προορισμός για τους ιδιοκτήτες σκαφών οι οποίοι έρχονται εδώ για το όμορφο φυσικό περιβάλλον και για κολύμπι Το μήκος της παραλίας δεν ξεπερνάει τα 100 μέτρα, ενώ το πλάτος της είναι όσο χρειάζεται ώστε να μην απέχει πάρα πολύ από την απότομη κατάφυτη πλαγιά που υψώνεται στην πλάτη της.
ορμος του οδεσσέα
Ο όρμος του Οδεσσέα

Ο όρμος του Οδυσσέα βρίσκεται ανατολικά της Αμμουδιάς και μπορεί κανείς να τον επισκεφθεί με καραβάκι ή οδικώς.Πρόκειται για ένα μικρό όρμο με αμμώδη παραλία και θίνες, που περικλείονται από ένα πλούσιο δάσος χαλεπίου πεύκης.Ο όρμος του Οδυσσέα είναι η απόλυτη ευτυχία του κατασκηνωτή, ίσως στο σημείο που κατά την μυθολογία βρισκόταν οι σειρήνες που μάγευαν τους ναυτικούς με το τραγούδι τους, αλλά και τους ναυτικούς του Οδυσσέα. Ελεύθερο camping πολλά σταθερά τροχόσπιτα, και δύο μόνιμες εξυπηρετικότατες καντίνες. Υπάρχει αρκετό ελεύθερο νερό για εφοδιασμό, αλλά και αρκετή γαλήνη σε πάρα μα πάρα πολύ καλή θάλασσα με ψιλή άμμο.

Αι Γιαννακης
( Αι Γιαννακης )

Αι Γιαννάkης είναι μια μιкρή παραλία σε απόσταση 9 χιλιoμέτρων από την Πάργα, πρоσβάσιμo μέσω ασφαλτоστρωμένo δρόμо. Δεν υπάρχoυν εγkαταστάσεις στην περιоχή (τα πλησιέστερα ξενoδоχεία кαι εστιατόρια βρίσkoνται στην Αγία Κυριαкή kαι Λύχνоς), αλλά τo кαλоkαίρι μια кαντίνα λειτoυργεί αkριβώς πάνω στην παραλία, πоυ πρoσφέρει πоτά кαι γεύματα. Η παραλία έχει βότσαλα, τόσo γύρω από την αkτή кαι τо νερό, αλλά η θάλασσα είναι πενταkάθαρη. Οι γύρω βράχια kαθιστoύν кατάλληλо για koλύμβηση με αναπνευστήρα. Ο γιαλός, έχει βοτσαλάκια αλλού μικρά κι αλλού μεγαλύτερα. Στην είσοδο στο νερό υπάρχει άμμος και στη συνέχεια επαναλαμβάνεται το σκηνικό της στεριάς κατά τόπους με ακόμα μεγαλύτερες στρόγγυλες πέτρες. Ψάξτε να βρείτε το μέρος που σας εκφράζει καλύτερα. Ενδιαφέρον σημείο της παραλίας είναι η αριστερή της άκρη όπου οι βράχοι σχηματίζουν μια σπηλιά.

Λίχνος
 Λίχνος

Στα ανατολικά της Πάργας και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το κέντρο της, βρίσκεται η όμορφη παραλία του Λύχνου, σε ένα όμορφο καταπράσινο τοπίο. Πρόκειται για μια αμμουδιά μήκους 1300 μέτρων, με κύριο χαρακτηριστικό της τις δύο απότομες βραχώδεις πλαγιές που ορθώνονται κάθετα στις δυο άκρες της παραλίας με τα βράχια να δημιουργούν σπηλιές και ιδιόμορφα σχήματα, και τον καταπράσινο ελαιώνα που απλώνεται στα δεξιά της. Στοιχεία που προσδίδουν μια άλλη εικόνα στο όλο σκηνικό της παραλίας.Αποτελείται από χοντρή άμμο και σε ένα σημείο συναντάς άμμο και βότσαλο μαζί και εντυπωσιάζει με τα καταγάλανα κρυστάλλινα βαθιά νερά, τους επισκέπτες της

Βάλτος
 Βάλτος

Μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον θα συναντήσετε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Πάργας, το Βάλτο! Βρίσκεται πίσω από το Ενετικό Κάστρο της Πάργας και εκτείνεται έως τους πρόποδες του μοναστηριού των Βλαχερνών.Η τεράστια αμμώδης παραλία με τα βαθιά κρυστάλλινα καθαρά νερά, το πράσινο τοπίο που τη περιβάλλει και η μαγική θέα του Ιονίου δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό που μαγεύει μικρούς και μεγάλους! Η χρυσαφένια άμμος προσφέρεται για ατελείωτο παιχνίδι, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τους μικρούς κολυμβητές διότι η θάλασσα είναι αρκετά βαθιά. Η παραλία είναι άρτια οργανωμένη, παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες στους επισκέπτες της!