Οι παράτυπες και εξωθεσμικές μορφές καταθέσεων και εξαγωγής κεφαλαίων,που χρησιμοποιούν οι λαθρομετανάστες για να βγάζουν τα μετρητά εκτός Ελλάδος

Οι παράτυπες και εξωθεσμικές μορφές καταθέσεων και εξαγωγής κεφαλαίων,που χρησιμοποιούν οι λαθρομετανάστες για να βγάζουν τα μετρητά εκτός Ελλάδος

 

Παράτυπες και εξωθεσμικές μορφές καταθέσεων και εξαγωγής κεφαλαίων, όπως οι παρατράπεζες της Μέσης Ανατολής, γνωρίζουν μεγάλη άνθηση τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για τις λεγόμενες Hawala.

 

Τι είναι η Hawala

Πρόκειται για ένα σύστημα οι ρίζες του οποίου χάνονται στα μεσαιωνικά χρόνια και στους δρόμους και πρακτικές του παγκόσμιου εμπορίου της εποχής μεταξύ Ασίας, Αφρικής και δυτικού κόσμου. Αποκαλείται Hawala ή και hundi και χρησιμοποιείται ευρέως και σήμερα στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας, της Βορείου Αφρικής και στο Κέρας της Αφρικής. Η ιδιοφυής απλότητά του το κάνει πρακτικά αόρατο από κάθε σύγχρονο μέσο εντοπισμού. Βασίζεται ουσιαστικά σε ένα εκτενέστατο δίκτυο ανεξάρτητων brokers ή hawaladars ή «χρηματιστών» και στην τιμή και αξιοπιστία τους. Κάθε broker λειτουργεί ανεξάρτητα και η μεταφορά χρημάτων μεταξύ αυτού και των ομολόγων του γίνεται περιστασιακά και βέβαια μυστικά. Είναι τοτε που γίνεται η.. εκκαθάριση.

Οι ελληνικές αρχές συνεπικουρούμενες από πληροφορίες από το εξωτερικό εκτιμούν ότι το εύρος των κεφαλαίων που διακινούνται από μετανάστες αλλά πιθανόν και άλλους ύποπτους για οικονομικά εγκλήματα αλλοδαπούς και ενδεχομένως ημεδαπούς, ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι brokers αυτοί διακινούν κεφάλαια που υπερβαίνουν κατά πολύ τα 200 εκατομμύρια ευρώ στα οποία ανέρχονται τα νόμιμα εμβάσματα μεταναστών στο εξωτερικό σύμφωνα με στοιχεία του 2012.

Η ελκυστικότητα του δικτύου έγκειται στο ότι έχει πολύ χαμηλότερες προμήθειες, συγκριτικά με τις τράπεζες και τις άλλες μεθόδους money transfer, χρησιμοποιεί δικές του σταθερές σχετικά συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι μεταφορές είναι αφορολόγητες, μυστικές και η διεκπεραίωση των συναλλαγών από ταχύτατη εως στιγμιαία!

Πως λειτουργεί..

Στην βασική του μορφή το δίκτυο Hawala λειτουργεί ως εξής: Ο ενδιαφερόμενος να στείλει χρήματα στο εξωτερικό επισκέπτεται ένα broker της περιοχής του και του δίνει τα χρήματα και ένα κωδικό (password) οιασδήποτε μορφής. Κατόπιν επικοινωνεί με τον παραλήπτη των χρημάτων και του δίδει τον κωδικό και τον πληροφορεί για το ποσό αλλά και την περιοχή-broker που θα αποσταλούν τα χρήματα. Ο δικαιούχος παραλήπτης επισκέπτεται τον broker της δικής του περιοχής και λέγοντας του τον κωδικό παραλαμβάνει τα χρήματα. Οι προμήθειες είναι πολύ πιο χαμηλές από τα επίσημα δίκτυα και για αυτό, μεταξύ άλλων, είναι και ελκυστικότατες.

Ο πρώτος broker δεν στέλνει ποτέ τα χρήματα στον δεύτερο. Κρατά μόνο ένα αρχείο των ποσών που παίρνει και που δίδει όπως και των κωδικών. Σε ύστερη φάση, που συμφωνείτε μεταξύ τμημάτων του δικτυού των broker, γίνεται η μεταξύ τους εκκαθάριση. Η αξιοπιστία του δικτύου βασίζεται πάνω στην Τιμή και την αξιοπιστία των brokers που διασφαλίζονται από πανίσχυρους άγραφους νόμους και κώδικες τιμής που έλκουν την δύναμή τους από τις παραδόσεις των πολιτισμών αυτών. Αποτελούν ούτε λίγο ούτε πολύ κάτι αντίστοιχο με τη δική μας «τραπεζική πίστη». Οι επιπτώσεις για όσους «παραστρατούν» είναι εξοντωτικές…