Ποιες εγκαταστάσεις φωτογράφιζε ο κατάσκοπος που συνελλήφθη στην Κώ

Ποιες εγκαταστάσεις φωτογράφιζε ο κατάσκοπος που συνελλήφθη στην Κώ

 

Το πρωί της 15ης Οκτωβρίου 2014 αστυνομικοί της Ασφάλειας ειδοποιήθηκαν ότι ο οδηγός ενός Ι.Χ. φωτογράφιζε τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού φυλακίου «Πόρτες», στην Κω.

Η κινητοποίηση ήταν άμεση και λίγη ώρα αργότερα, ο ύποπτος εντοπίστηκε σε αγροτικό δρόμο, κοντά στο χωριό Πυλί.

Στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν κιάλια, μία διόπτρα, μία φωτογραφική μηχανή και τρεις κάρτες μνήμης. Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του στην πόλη της Κω και τελικά, ο 69χρονος συνταξιούχος Γερμανός συνελήφθη κατηγορούμενος για κακουργηματική κατασκοπεία.

Ο 69χρονος Γερμανός υπηρέτησε για 11 χρόνια στον στρατό της Ανατολικής Γερμανίας (1970-1981), εργάστηκε σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών και μετά τη συνταξιοδότησή του αποφάσισε με τη γυναίκα του να εγκαταλείψουν τη Γερμανία και να εγκατασταθούν «σε μια πιο ζεστή περιοχή»:

«Δεν μπορούσαμε να πάμε εκεί όπου είναι οι πλούσιοι, γιατί εμείς δεν ήμασταν πλούσιοι, έτσι επιλέξαμε την Τουρκία», κατέθεσε στην απολογία του.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε στην απολογία του, έπεσαν θύματα απάτης από μεσίτη, ο οποίος αφού τους πήρε τα χρήματα εγκατέλειψε την Τουρκία και διέφυγε στις Φιλιππίνες.

Ενεπλάκησαν σε δικαστική διαμάχη με το τουρκικό δημόσιο και τελικά, το καλοκαίρι του 2012 αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να εγκατασταθούν μόνιμα σε κάποιο από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Κω.

Στρατολογήθηκε από τους πράκτορες της ΜΙΤ λίγο καιρό πριν φύγει από την Τουρκία, με αφορμή –όπως υποστήριξε– την εμπλοκή που παρουσιάστηκε κατά την αγορά του σπιτιού του.

«Με πλησίασαν δύο άτομα, τα οποία γνώριζαν λεπτομέρειες της κατάστασής μου και, μάλλον από τον κύκλο μας, έμαθαν ότι σκοπεύαμε να μετακομίσουμε στην Ελλάδα».

Περιέγραψε ως εξής τον τρόπο που τα στελέχη της ΜΙΤ τον προσέγγισαν και τον ενέταξαν στις τάξεις της υπηρεσίας: «Και οι δύο μιλούσαν γερμανικά. Δεν με πλησίασαν στα κρυφά αλλά σε ένα καφενείο που έπινα καφέ.

Ο 69χρονος εισέπραττε αμοιβή 2.000 ευρώ τον μήνα για τις πληροφορίες που τους έστελνε, ενώ του δικαιολογούσαν άλλα 1.000 για «οδοιπορικά» και την προμήθεια εξοπλισμού (φωτογραφικές μηχανές, κάρτες SIM κ.λπ.).

«Γνώριζε τι έκανε»

Ο εξοπλισμός που βρέθηκε στην κατοχή του 69χρονου στάλθηκε στο τμήμα εξέτασης ψηφιακών πειστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., ενώ αξιολογήθηκε και από συνταγματάρχη του στρατού, με εξειδίκευση στις πληροφορίες.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ότι από το σύνολο των περίπου 300 φωτογραφιών, οι 140 αφορούσαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, 40 γέφυρες, 35-40 υποδομές κοινής ωφελείας όπως κεραίες και δεξαμενές πετρελαίου, ενώ υπήρχαν και φωτογραφίες δημοσίων υπηρεσιών.

«Γνώριζε πολύ καλά τι έκανε, απαιτούνται στρατιωτικές γνώσεις για να τραβήξεις αυτά. Θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας.

Η θέση του στρατοπέδου μπορεί να φανεί στο Google, όχι όμως και τα μέσα που διαθέτει», κατέθεσε στο ακροατήριο το στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

 

 

 

 


πηγή kathimerini.gr